Consumentenprijzen in de eurolanden zijn in augustus 2,2 procent hoger dan een jaar eerder. Dat is de laagste inflatie in ongeveer drie jaar tijd. Dat schept ruimte voor de Europese Centrale Bank (ECB) om in september de rente te verlagen.
De inflatie van 2,2 procent op basis van voorlopige cijfers is een stuk lager dan die in de voorgaande maanden. In juli was het dagelijks leven in het eurogebied nog 2,6 procent duurder dan een jaar eerder, blijkt uit cijfers van Eurostat. Eerder vandaag werd bekend dat de Nederlandse inflatie in augustus is gedaald naar 3,5 procent.
De inflatie nam af doordat energieprijzen daalden in augustus. Prijzen van voedingsmiddelen, alcohol en tabak stegen nog wel. Binnen Europa was de inflatie het hoogst in België (4,5 procent) en het laagst in Litouwen (0,7 procent).
Dat de Europese inflatie is gedaald, geeft de ECB meer ruimte om op 12 september opnieuw de rente te verlagen. De ECB heeft in de afgelopen jaren haar belangrijkste rentetarief flink verhoogd om de inflatie af te remmen. In juni is de rente voor het eerst in jaren verlaagd.
In september wil de ECB mogelijk nog een verlaging doorvoeren, maar daarvoor moet de inflatie wel laag genoeg zijn. De ECB stuurt aan op een inflatiepercentage van 2 procent. Met deze daling in augustus is dat niveau al bijna bereikt.
Centrale banken hangen de vlag nog niet uit, omdat ze vrezen dat de inflatie mede door loonsverhogingen in de komende maanden weer zal oplopen. Ook verwachten ze dat de inflatie tot in 2025 boven de 2 procent zal blijven. Dat maakt de ECB huiverig voor een snelle verlaging van de rente.