Een eerste onderzoek naar het ongeluk met een propellervliegtuig van de Braziliaanse luchtvaartmaatschappij Voepass wijst op mogelijke ijsvorming op de vleugels. Het toestel met 62 mensen aan boord stortte begin augustus neer in de buurt van São Paulo. Alle inzittenden kwamen om het leven.
Op dramatische beelden op sociale media was te zien hoe het toestel, een ATR-72-turboprop, door de lucht dwarrelde voordat het crashte bij een woning. De Braziliaanse luchtvaartautoriteit CENIPA analyseerde de zwarte doos en de cockpitvoicerecorder. Daarop is te horen dat de copiloot zegt dat er “veel ijsvorming” is. Opvallend is dat de piloten van het toestel geen alarm hebben geslagen.
In de cockpit zou een waarschuwingslampje hebben gebrand om te waarschuwen voor ijsvorming. De piloten zouden het systeem om het ijs te verwijderen ook meerdere keren hebben geactiveerd, maar of dit werkte is onduidelijk. CENIPA deelt alleen een tijdlijn van de gebeurtenissen tijdens de vlucht en vindt het nog te vroeg om een oorzaak van de crash aan te wijzen.
In buitenlandse media werd na de crash al gespeculeerd over de mogelijkheid dat ijsvorming op de vleugels het vliegtuig heeft doen neerstorten. De weerdienst van het land had gewaarschuwd voor ijsvorming in de regio waar het toestel vloog. Door ijsafzetting op de vleugels wordt een vliegtuig zwaarder en verandert de vorm van de vleugels. Dit kan er in extreme gevallen toe leiden dat de vleugels het vliegtuig niet meer in de lucht kunnen houden.
Er zijn in het verleden vaker incidenten met ijsafzetting op de vleugels van een ATR-72 geweest. Zo verloor een piloot in Noorwegen in 2016 de controle over een toestel, dat door snel ingrijpen niet neerstortte. Wereldwijd vliegen honderden turboprops rond, die vooral worden gebruikt voor kortere vluchten.