Journalisten van Starnieuws, Suriname Herald, SUN News, ABC, Rasonic TV en anderen mediakuizen hebben maandag tijdens een persconferentie hun bezorgdheid geuit over de massa rapportages van mediaberichten op sociale media. Er zou volgens hen sprake zijn van een ernstige bedreiging van de persvrijheid. Voornamelijk mediaplatform Facebook zouden berichten onterecht gerapporteerd en verwijderd worden. Het is voor de nieuwshuizen niet duidelijk wie er achter zit.
Vishmohanie Thomas, voorzitter Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) en hoofdredacteur van Suriname Herald, sprak van opzettelijke rapportage van berichten die vervolgens leiden tot het blokkeren en verwijderen van pagina’s van nieuwsorganisatie. Op weg naar de verkiezingen zou deze situatie kunnen verergeren, stelde Thomas.
Starnieuws mag van Facebook ruim een maand lang al geen live-uitzendingen aanbieden. Dit vormt volgens Nita Ramcharan, mede-oprichtster en mede-eigenaar van Network Star Suriname (NSS), een aanzienlijke beperking voor de meer dan 360.000 volgers van Starnieuws, aangezien zij afhankelijk zijn van dit sociale medium voor informatie. Alternatieven, zoals YouTube, worden niet als een geschikte oplossing gezien. Facebook blijft voorlopig het grootste sociale mediaplatform in Suriname.
Rene Gomperts van Starnieuws doet een beroep op politici en politieke partijen om ook hiertegen actie te ondernemen. Gomperts zegt dat iedereen die een groot gevolg heeft op sociale media slcahtoffer kan worden.