Net als in Europa loopt de inflatie elders in de wereld terug en trekt de economische groei langzaam aan. Maar IMF-topvrouw Kristalina Georgieva vindt dat het nog geen tijd is om verbetering van de wereldeconomie te bejubelen. “Het kan nog stukken beter.”
Georgieva laat zich in een interview met zakenzender CNBC in de aanloop naar een bijeenkomst van centrale bankiers positief uit over de bestrijding van de hoge inflatie in bijvoorbeeld de Verenigde Staten en de eurozone en over het herstel van de wereldeconomie.
Met renteverhogingen in 2022 en 2023 hebben de Amerikaanse en Europese centrale banken de hoge inflatie getemd. Na ruim anderhalf jaar zijn inflatiepercentages teruggezakt naar rond of onder de gewenste 2 procent. Daardoor kunnen rentes weer wat omlaag – de ECB besloot deze week tot de derde verlaging van dit jaar – en dat is weer goed voor de economische groei.
“De inflatiebestrijding in enkele grote economieën is een succes, maar er zijn ook nog landen waar hoge inflatie nog steeds een probleem is”, zegt Georgieva. De IMF-topvrouw wijst er ook op dat de hoge prijsstijgingen van de afgelopen jaren nog steeds impact hebben om burgers. “Ze voelen dat ze slechter af zijn en zijn hier boos over.”
De wereldeconomie kan nog verder herstellen, vindt ze. “Het is nog geen tijd voor feest. De wereldeconomie kampt nog steeds met lage groeicijfers. En overheden hebben nog veel schulden. Als de economie dan maar matig groeit, is het lastig om die schuld te blijven financieren.”
De IMF-topvrouw heeft ook oog voor de handelsspanningen van de afgelopen maanden. “Hierdoor zal de internationale handel niet meer de groeimotor van de wereldeconomie zijn.”
De Verenigde Staten, de Europese Unie en China proberen al enige tijd hun eigen markten te beschermen met hogere invoerheffingen, bijvoorbeeld door de import van goedkope elektrische auto’s te ontmoedigen. Daar wordt dan weer op gereageerd met andere invoerheffingen. Georgieva waarschuwt voor de impact van de heffingen op de lange termijn.