In het weekend kwamen ongeveer 15 vertegenwoordigers uit zowel de publieke als private sector in Paramaribo bijeen om de “Diagnostic Study to Inform an Agribusiness Investment Framework” voor Suriname te valideren. De bijeenkomst, georganiseerd onder auspiciën van het Suriname Agriculture Market Access Project (SAMAP), had tot doel inzicht te bieden in de huidige uitdagingen en kansen binnen de agrovoedingssector.
Minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Parmanand Sewdien, opende de workshop en benadrukte het belang van succesvolle modellen van samenwerking. Hij riep de leden van de waardeketenplatforms op om voorstellen aan te dragen waarmee de overheid middelen kan vrijmaken voor verdere ontwikkeling van de sector.
De diagnostische studie, uitgevoerd door de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO), vormt een cruciaal onderdeel van de exitstrategie voor SAMAP. Het onderzoek richt zich op het verbeteren van de plannen voor toekomstige investeringen in de agrovoedingssector, met de nadruk op het mobiliseren van zowel publieke als private financiering.
Belangrijke uitdagingen voor de landbouwsector werden in de studie belicht, waaronder lage productiviteit, beperkte markttoegang en een tekort aan investeringen in vergelijking met Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Tegelijkertijd werden kansen voor exportexpansie van geselecteerde producten onderstreept, evenals de waardevolle lessen die uit de SAMAP-ervaring zijn getrokken.
De studie stelt vier actiegebieden voor om de sector te verbeteren: Agri-food diensten, Institutionalisering van de sector inclusief waardeketenplatforms, Agri-financiering, en door de Private Sector geleide Agri-food investeringen. Een opvallende aanbeveling was de oprichting van een Agri-business Investeringsfonds en een coördinatiemechanisme om de uitvoering te ondersteunen.
De plenaire discussie na de presentatie trok veel belangstelling, waarbij deelnemers extra onderwerpen aanstikten, zoals de fascinatie van jongeren voor de landbouwsector en de noodzaak om de academische wereld en andere belangengroepen in het proces te betrekken. Er werden ook verschillende nuances binnen de huidige faciliterende omgeving van Suriname besproken.
De validatie van deze studie markeert een belangrijke stap in de richting van duurzame ontwikkeling van de agrovoedingssector in Suriname, en wordt gezien als een kans om zowel economische groei als voedselzekerheid te bevorderen. De hoop is dat de voortgang die met SAMAP is geboekt, zal worden voortgezet en uitgebreid in de komende jaren.