De prijs van goud is de afgelopen maanden tot ongekende hoogtes gestegen en vestigde ook deze week weer records. De handelsoorlog geeft beleggingen in het edelmetaal namelijk een flinke impuls. Ook goudinkopers hebben het druk.
De prijs van goud passeerde eind maart voor het eerst de grens van 3.100 dollar per troy ounce (31,1 gram), de eenheid waarin goudwaarde wordt uitgedrukt. De afgelopen dagen ging de goudprijs zelfs al voorbij de 3.200 dollar (omgerekend 2.822 euro), wéér een nieuw record. Een jaar geleden was goud nog een kwart minder waard, zoals te zien is in onderstaande grafiek.
Aan die waardestijging lijkt voorlopig geen einde te komen. Onrust in de wereld stuwt de prijs van goud doorgaans omhoog en de handelsoorlog is nog in volle gang. Ook zijn er andere spanningen in de wereld die beleggers naar goud trekken. Dat drijft de prijzen op.
Ook fysiek goud is in trek. Volgens nieuwe cijfers van het Goudwisselkantoor kochten particulieren in de eerste drie maanden van dit jaar 47 procent meer goud dan in de eerste maanden van 2024.
Dat komt doordat goud in onzekere tijden als een veilige belegging geldt: het edelmetaal wordt als ‘waardevaste’ belegging gezien. De huidige prijsstijging heeft alles te maken met het handelsbeleid van de Amerikaanse president Donald Trump.
“Door de handelsoorlog ligt inflatie op de loer”, zegt Pjotr Hoogendoorn, communicatieadviseur bij het Goudwisselkantoor. “Dan wordt geld ook minder waard. Als er veel onzekerheid is in de wereld, zoals deze week op de beurzen, dan zien mensen goud als een veilige investering. Daarom kopen ze het nu veel.”
Ook de verkoop van goud gaat harder dan andere jaren, merkt Yvonne van Eerden, taxateur en goudinkoper bij de Nederlandse Goudhandel. “We hebben het nu heel druk. Veel mensen komen binnen met goud uit de jaren zeventig en tachtig. Die vertellen dan dat het goud al dertig jaar in een la ligt, dat ze dat nog van ouders of opa’s en oma’s hebben gekregen.”
Of het nu het beste moment is om goud te verkopen, weet Van Eerden niet. “Ik zou willen dat ik een glazen bol had”, verzucht ze. “Met de prijs kan het nu alle kanten op. Maar analisten zeggen verschillende dingen: als de goudprijs echt heel hoog staat, is er ook altijd een risico dat die weer gaat dalen. Aan de andere kant is de onzekerheid in de wereld nog lang niet over.”
De situatie in Oekraïne brengt bijvoorbeeld nog steeds veel onzekerheid met zich mee. “En nu ook nog Trump. Mensen worden onzeker. Dan grijpen beleggers naar het goud, want dat brengt vastigheid.” En dat drijft de prijs weer op voor de mensen die goud willen verkopen.