Het project “Gender Responsive Climate-smart Agriculture and Food Systems in the Caribbean” (GCAF Caribbean) is een vierjarig regionaal initiatief, gefinancierd door de Canadese overheid en uitgevoerd door de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO). Het project beoogt de klimaatweerbaarheid te versterken, gendergelijkheid te bevorderen en landbouwwaardeketens te verbeteren in acht Caribische landen, waaronder Suriname.
In Suriname bouwt GCAF Caribbean voort op de fundamenten die zijn gelegd door het Suriname Agriculture Market Access Project (SAMAP), dat werd gefinancierd door de Europese Unie en uitgevoerd door FAO. Onder SAMAP werd aanzienlijke ondersteuning geboden aan de ontwikkeling van de groenteproductieketen, waaronder de installatie en optimalisatie van plantenkassen voor zowel kleinschalige als grootschalige boeren en coöperaties, evenals de aanschaf van digitale sensoren.
Als vervolg daarop ondersteunt het GCAF-project nu de training in het gebruik van digitale sensortechnologieën om productiesystemen verder te versterken. De sensoren helpen boeren – in het bijzonder jongeren en vrouwen – om nauwkeuriger en klimaatbestendiger te telen. Deze digitale hulpmiddelen maken realtime dataverzameling en besluitvorming mogelijk, en bieden jongeren bovendien een instap in digitale landbouw via gegevensanalyse en monitoring. De sensoren meten onder meer bodem-, water- en omgevingsparameters in de kas.
De trainingssessie vond plaats op 11 april 2025 bij de Afdeling Onderzoek van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) in Paramaribo, en bracht ongeveer 20 deelnemers samen, waaronder voorlichters en landbouwers. De sessie markeert opnieuw een belangrijke stap richting de modernisering van de landbouwpraktijken en versterking van voedselsystemen in Suriname.
“Wij danken de FAO en de Canadese overheid voor deze waardevolle training,” zei de heer Anand Ramkisoensingh, directeur Onderzoek, Voorlichting en Verwerking van het ministerie van LVV. “Dit sluit goed aan bij de inzet van LVV op innovatie, datagestuurde besluitvorming en klimaatslimme landbouw. Dergelijke technologieën geven zowel onze voorlichters als boeren meer slagkracht. LVV zal zich blijven inzetten om dit soort toepassingen te stimuleren en te ondersteunen.”
“Digitale landbouw biedt een flexibele en kostenefficiënte oplossing om de opbrengst en productiviteit te verhogen, vooral voor kleinschalige boeren,” aldus Melvin Medina Navarro, FAO Plant Production and Protection Officer. “Met de juiste technologie kunnen boeren hun irrigatie en nutriëntenbeheer optimaliseren, verspilling verminderen en hun gewassen efficiënter monitoren – wat leidt tot betere opbrengsten en meer winstgevendheid.”
“Met de tools die we tot nu toe gebruikten, konden we alleen basale zaken zoals pH meten,” vertelde Radjen Bissesar, voorzitter van de Greengrow Garden Coöperatie – een door jongeren en vrouwen geleide boerenorganisatie die onder SAMAP tien plantenkassen ontving en momenteel hydroponische sla produceert. “Met deze nieuwe digitale sensoren kunnen we temperatuur, luchtvochtigheid en meer meten – allemaal in realtime. Dat helpt ons om beter te telen, meststoffen efficiënter te gebruiken en gerichter beslissingen te nemen. We kijken er echt naar uit om dit in de praktijk toe te passen.”