De Hondurese president Xiomara Castro heeft een verbod van 13 jaar op de noodanticonceptiepil ongedaan gemaakt. De allereerste vrouwelijke leider van het land zei dat ze de wijziging had aangebracht door middel van een uitvoerend bevel voor Internationale Vrouwendag, op 8 maart.
De morning-afterpil was “onderdeel van de reproductieve rechten van vrouwen”, zei ze op sociale media.
President Castro, die in 2022 aantrad, heeft beloofd de restrictieve reproductieve rechtenwetten van Honduras te versoepelen.
“Vandaag herdenkt 8 maart de historische strijd van vrouwen”, twitterde president Castro. “Ik onderteken de Executief bevel voor het universele gebruik van de morning-afterpil.”
Ze voegde eraan toe: “De Wereldgezondheidsorganisatie heeft vastgesteld dat het deel uitmaakt van de reproductieve rechten van vrouwen en nog steeds geldt.”
Honduras, een grotendeels katholiek Midden-Amerikaans land, verbood het gebruik van de morning-afterpil na een staatsgreep in 2009 waarbij Xiomara Castro’s echtgenoot, toenmalig president Manuel Zelaya, werd afgezet.
Afgelopen december, na campagnes van feministische groeperingen, keurde het ministerie van Volksgezondheid het gebruik van de pil exclusief voor slachtoffers van verkrachting goed.
Tijdens een interview voor een BBC-documentaire over abortuspillen op de zwarte markt, gefilmd in juli 2022, zei de Hondurese minister van Volksgezondheid, Jose Manuel Matheu dat het land zijn standpunt over deze kwestie nooit zou veranderen.
“We gaan de morning-afterpil niet als anticonceptie promoten”, zei hij destijds, eraan toevoegend dat het zou leiden tot “seksuele losbandigheid”.
De term “desenfreno sexual” (seksuele losbandigheid) ging op Twitter viraal in Honduras na de release van de documentaire in december, met activisten die kritiek hadden op de woordkeuze van dr. Matheu.
Op 8 maart werd dr. Matheu gefotografeerd naast president Castro die het uitvoerend bevel ondertekende – hoewel hij niet reageerde op BBC-verzoeken om commentaar.
Reproductieve rechtenactiviste Sandy Artega verwelkomde het besluit van president Castro, maar zei dat er meer werk aan de winkel was.
“We zullen het implementatieproces van de morning-afterpil volgen en we zullen vechten voor de andere rechten die we missen”, zei ze tegen de BBC. “De deur staat nu open voor meer seksuele en reproductieve rechten.”
Abortus is in Honduras in alle gevallen illegaal en kan worden bestraft met maximaal zes jaar gevangenisstraf, zelfs in geval van verkrachting of incest.
Volgens een schatting van de VN worden in Honduras jaarlijks tussen de 51.000 en 82.000 onveilige abortussen uitgevoerd.