Voor de tweede dag op een rij zijn er hevige onlusten bij het huis van de Pakistaanse oud-premier Imran Khan. De afgezette politicus is gedagvaard, maar zijn aanhangers voorkomen nog altijd dat hij gearresteerd kan worden.
Khan is beschuldigd van het verkopen van staatsgeschenken. De 70-jarige ontkent de aantijging en spreekt van een politiek proces. De impasse voor zijn huis in Lahore begon zo’n twee weken geleden. Agenten werden tegengehouden door aanhangers van Khan toen de politie hem wilde aanhouden.
Gisteren escaleerde de situatie. Tientallen agenten en aanhangers raakten gewond bij confrontaties. Ook vandaag zijn er traangas en waterkanonnen ingezet tegen de mensenmassa die Khan wil beschermen. Khan-aanhangers gooiden met bakstenen en gebruikten wapenstokken in het gevecht met ordetroepen.
Khan beweert verder dat met scherp geschoten door de politie en het leger. In plaats van hem te arresteren, is “de ware intentie om mij te ontvoeren en te vermoorden”, twittert de gezochte ex-premier:
Volgens de laatste berichten heeft de politie zich weer teruggetrokken bij zijn huis. De operatie om Khan te arresteren wordt uitgesteld tot na een belangrijke cricket match in miljoenenstad Lahore. Het is onduidelijk hoeveel mensen gewond zijn geraakt vandaag en of er doden zijn gevallen.Khan is populair onder de bevolking vanwege zijn verdiensten in het cricket, de populairste sport in Pakistan. De politicus werd een nationale sportheld toen hij als aanvoerder van het Pakistaanse cricketteam in 1992 de wereldtitel won.
De partij van Khan, PTI, heeft de rechtbank in hoofdstad Islamabad verzocht om de belegering van diens huis op te heffen. Eerder op de dag zei de oud-premier dat hij bereid is om zaterdag in de rechtszaal te verschijnen. Hij maakt zich naar eigen zeggen zorgen om zijn veiligheid.Vorig jaar november was er een aanslag op het leven van Khan. Op een politieke bijeenkomst werd hij in zijn rechterbeen geschoten.
Khan regeerde tussen 2018 en 2022 over Pakistan. Hij werd in april vorig jaar afgezet door het parlement in een vertrouwensstemming.
De premier beweert dat er sprake is van een complot tegen hem. De VS zou geholpen hebben om hem af te zetten, na kritiek op de Amerikaanse ‘war on terror’. Washington ontkent die beschuldiging.