Het Chileense congres heeft dinsdag met overweldigende meerderheid een wetsvoorstel goedgekeurd om de werkweek in vijf jaar tijd terug te brengen van 45 naar 40 uur, een besluit dat door de linkse regering werd geprezen als een doorbraak voor de rechten van werknemers.
De maatregel werd met 127-14 door het lagerhuis aangenomen, nadat het drie weken geleden unaniem was goedgekeurd door de Senaat. President Gabriel Boric, die in maart 2022 aantrad nadat hij de maatregel als een campagnebelofte had gedaan, zou deze naar verwachting vóór 1 mei in wet ondertekenen.
“Ja, er kunnen veranderingen worden aangebracht om de rechten van werknemers te bevorderen”, zei minister van Arbeid Jeannette Jara na de stemming, die zes jaar na de eerste presentatie van de wet plaatsvond.
Het was de tweede keer dat Chili zijn werkweek verkortte. De eerste was in 2005, toen het werd teruggebracht van 48 naar 45 uur.
Ana Camayo, een 54-jarige manicure die in een warenhuis werkt, zei: “De wet is fantastisch voor vrouwen boven de 30 die kinderen hebben”, verwijzend naar zichzelf en haar collega’s. Ze zei dat de extra vrije tijd bij haar gezin zal worden doorgebracht.
De verkorte werkweek werd aanvankelijk voorgesteld door communistische wetgevers in 2017, maar het voorstel kwijnde jarenlang weg. Een nieuw elan kwam er na zo’n 200 rondetafelsessies tussen werknemers en werkgevers van grote, middelgrote en kleine bedrijven en de overheid.
De wet is bedoeld om Chileense arbeiders in staat te stellen “rustiger en gelukkiger te zijn”, zei oppositiewetgever Emilia Schneider.
Eenmaal ondertekend door Boric, zal de wet in drie fasen worden toegepast: het eerste jaar wordt de werkweek teruggebracht tot 44 uur, het derde jaar tot 42 uur en het vijfde jaar tot 40 uur. Werkgevers hebben de mogelijkheid om de werktijd voor het schema te verminderen.
Chili sluit zich aan bij Ecuador dat al een 40-urige werkweek kent.