Hoe kon een 21-jarige militair, met niet eens zo’n hoge rang, bij geheime documenten van de Amerikaanse overheid komen en vooral: ze openbaar maken? Daar breekt het Pentagon – het Amerikaanse ministerie van Defensie – zich het hoofd over.
Sinds bekend werd dat er topgeheime documenten op straat waren beland dachten experts dat een hooggeplaatste functionaris verantwoordelijk moest zijn voor het lek. Maar het bleek een illusie dat deze staatsgeheime informatie alleen door de top van defensie in te zien was.
“Ik was verbijsterd toen ik hoorde dat iemand met zo’n lage rang toegang had tot deze gegevens”, zegt Peter Wijninga van denktank het Haags Centrum voor Strategische Studies.
De opgepakte Jack Teixeira, die de informatie lekte, was de afgelopen jaren actief als systeembeheerder bij de Nationale Garde. Hij was verantwoordelijk voor communicatieapparatuur op een luchtmachtbasis in Massachusetts en heeft een lage rang in het leger, in Nederland te vergelijken met korporaal. Hoe hij aan de gelekte informatie gekomen is, is niet duidelijk.
“Hij maakt deel uit van een eenheid die eigenlijk niet de behoefte heeft aan deze informatie”, zegt Wijninga. Doorgaans worden gevoelige inlichtingenrapporten sterk geredigeerd voordat ze verder verspreid worden. De meeste diensten en mensen met toegang tot gevoelige documenten krijgen enkel een samenvatting van dergelijke stukken te zien. “Zodat men niet de details heeft, maar wel weet wat er speelt.”