De Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht in Suriname zal nog meer de nadruk leggen op de naleving van de verplichtingen waaraan concessiehouders binnen de houtsector zich dienen te houden. Dat zegt Stanley Betterson, directeur het SBBS.
Zo geldt dat voor consessies groter dan 5000 hectare als voorwaarde is opgenomen dat zij ook moeten beschikken over een bedrijfscomplex met zagerijen voor de verwerking van de gevelde boomstammen. Bij de aanvraag van de houtconcessies wordt het ook in het bedrijfsplan opgenomen, echter blijkt in de praktijk blijkt dat er daar geen invulling aan wordt gegeven. Hij laat ten aanzien hiervan een waarschuwend geluid horen. Indien aan deze verplichting niet wordt voldaan zullen bestaande houtconcessies niet worden verlengd.
Over de bijdrage vanuit de sector aan de staatskas zegt Betterson dat het aandeel vanuit de sector aan het BBP slechts 2% is. We kunnen er volgens hem meer uit halen. Daarbij moet er niet worden gedacht aan het verruimen van de schaal om meer bomen te oogsten, maar om de export van rondhout nog meer in te dammen. Dat blijft een grote uitdaging binnen de sector
Ons land kan meer inkomsten genereren uit de bosbouwsector door het rondhout te vervaardigen tot eindproduct. Dat zal de staat meer opleveren en zorgt het gelijk ook voor meer arbeidsplaatsen in de sector. Er wordt volgens Betterson al decenia hierover gesproken, maar moet er worden gewerkt aan de expertise om die omslag te kunnen maken. Betterson is voorzichtig optimistisch hierover. Bedrijven zijn ermee bezig. Volgens hem is het een proces waarbij het niet alleen gaat om het aanpassen van de wet om de export van rondhout te verbieden, maar ook om de expertise in huis te hebben om tot de verwerking naar internationale standaarden over te kunnen gaan.