e ziekenhuizen hebben enorme betalingsachterstanden waardoor levering van geneesmiddelen door het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) een groot probleem is. De ziekenhuizen zijn niet in staat de achterstanden in te lopen. De reden hiervoor zijn de achterhaalde ligdagtarieven, schrijft de voorzitter van de Nationale Ziekenhuis Raad (NZR), Dayasankar Mathoera, aan minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid. Een groot deel van de geneesmiddelen die patiënten nodig hebben, is in het ligdagtarief inbegrepen en kan niet apart worden gedeclareerd. Er is dringend een oplossing nodig.
Het ligdagtarief is bij lange na niet voldoende om alle kosten voor een klinische patiënt te dekken. Er was een regeling dat alle ziekenhuizen op kosten van Volksgezondheid jaarlijks voor een bepaald bedrag geneesmiddelen konden betrekken bij BGVS. Dit, ter compensatie van het ligdagtarief dat niet marktconform is. In september vorig jaar is deze regeling komen weg te vallen. De bedoeling was dat de ligdagtarieven marktconform zouden worden aangepast waardoor de ziekenhuizen de kosten konden betalen. “Echter is het ligdagtarief niet aangepast en verkeert de zorg nu in gevaar”, stelt Mathoera.
De NZR zegt niet steeds de handen te willen openhouden bij het ministerie en vragen om subsidie in welke vorm dan ook. “Onze dringende vraag bij deze is dan ook om de ligdagtarieven en overige zorgdiensten, zoals lab/radiologie en OK, terugwerkend marktconform aan te passen, zodat wij in staat zijn onze rekeningen zelf te betalen. Mocht dit om welke reden dan ook niet mogelijk zijn, dan willen wij u vragen om de regeling met BGVS opnieuw in te stellen t.b.v. de ziekenhuizen. De rek is er helemaal uit en wij kunnen niet langer verder. De kwaliteit van de zorg neemt gestaag af”, stelt de NZR.
Het Staatsziekenfonds (SZF) is de grootste afnemer van zorgdiensten bij de ziekenhuizen. Het patiëntenbestand van de ziekenhuizen bestaat voor ruim 80% uit SZF-patiënten. De onderhandelingen tussen het SZF en de ziekenhuizen verlopen heel stroef, deelt NZR mee aan de minister. Er wordt traag gereageerd op voorstellen en voor dit jaar zijn de tarieven niet aangepast. De ziekenhuizen krijgen het gevoel dat ze niet serieus worden genomen.