Het gezondheidsagentschap van de Afrikaanse Unie heeft de noodtoestand uitgeroepen over een nieuwe epidemie van het apenpokkenvirus (mpox). Dat besmettelijke en dodelijke virus heeft zich in tien Afrikaanse landen verspreid. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie maakt zich ongerust. Ze roept op om meer vaccins te sturen en roept straks opnieuw een noodcomité bijeen. Het gezondheidsagentschap van de Afrikaanse Unie heeft een noodsituatie voor de publieke gezondheid uitgeroepen over de toenemende verspreiding van het apenpokkenvirus. “Die verklaring is een oproep tot actie”, zegt voorzitter Jean Kaseya.
De voorbije twee jaar zijn al bijna 40.000 gevallen van mpox bekend in 16 landen over heel het continent, met ruim 1450 doden. Maar dit jaar is het aantal besmettingen met 160 procent toegenomen ten opzichte van 2023. Er is ook een nieuwe variant ontdekt, die dodelijker is dan de eerste variant. Het virus gaat over van dier op mens, maar ook van mens op mens, door fysiek contact zoals seks. Meer dan 3 procent van de patiënten overlijdt eraan, en vooral kinderen jonger dan 15 jaar oud. Het virus werd voor het eerst ontdekt in Congo – toen nog Zaïre – in 1970.
Ook de nieuwe variant is daar ontdekt en het land telt de meeste slachtoffers. Anders dan de oorspronkelijke variant ‘Clade 1’, veroorzaakt ‘Clade 1b’ huiduitslag over heel het lichaam, niet alleen op het gezicht en de geslachtsdelen. Vorige week werden voor het eerst besmettingen vastgesteld in Burundi en Rwanda. Ook in Kenia en de Centraal-Afrikaanse Republiek is het virus opgedoken.
De beslissing van de Afrikaanse Unie om de noodtoestand uit te roepen, maakt de weg vrij om op het continent de krachten te bundelen. Er komt geld vrij voor vaccins, preventie en behandeling. Maar ook wereldwijd wordt de epidemie in de gaten gehouden. Experts van de Wereldgezondheidsorganisatie komen straks bij elkaar om te bekijken hoe ze een verdere verspreiding van mpox kunnen tegengaan. De WHO riep ook in 2022 al eens de noodsituatie uit. Toen verspreidde het virus zich in 70 landen, en trof het vooral homoseksuele mannen. Directeur-generaal Tedros Ghebreyesus roept nu op om meer vaccins te leveren. Het Deens bedrijf Bavarian Nordic gaat 40.000 vaccins extra leveren aan het Afrikaanse gezondheidsagentschap. Eerder had het al 175.420 dosissen geleverd via de Europese Gezondheidsdienst.