Op de bodem van de Atlantische Oceaan is het grootste koraalrif ooit gevonden. Met een nieuwe technologie is een eerder onbekend stuk zeebodem in kaart gebracht.
Het rif is zo’n 26.000 vierkante kilometer groot. Daarmee is het ‘t grootste diepzeekoraalrif ooit gemeten, blijkt uit onderzoek. Het is al sinds 1960 bekend dat er een rif lag, maar de grootte bleef lang een mysterie.
Drie kwart van de oceaanbodem is niet verkend. In tien jaar tijd brachten Amerikaanse onderzoekers het zogenoemde Blake Plateau systematisch in kaart. Het gebied ligt in het westen van de Atlantische Oceaan ter hoogte van de Amerikaanse staat Florida. De zeebodem ligt op een diepte van 500 tot 1.000 meter diepte.
Het in kaart brengen was een enorme klus. Onderzoekers doken 23 keer in onderzeeërs naar de bodem. Daar bestudeerden ze het gebied met sonar systemen. Er zijn naar schatting ongeveer 84.000 koraalheuvels geïdentificeerd.
Koudwaterkoraal is niet afhankelijk van de samenwerking met kleurrijke algen voor hun voedingsstoffen. In plaats daarvan filtert het koraal organische materie uit het water. Daarom is het wit van kleur.
Diepzeebodemdieren gebruiken het koraal als huis. Diepzeeriffen vormen daarom grote leefgebieden voor allerlei dieren op de bodem van de oceaan.